Μαθησιακές Δυσκολίες και οργάνωση διαβάσματος
Είναι γνωστό ότι η οργάνωση του διαβάσματος είναι πολύ σημαντική για τη συγκέντρωση τόσο των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες όσο και των υπόλοιπων παιδιών. Ιδιαίτερα, όμως, βοηθά τα παιδιά με ποικίλες μαθησιακές δυσκολίες καθώς διευκολύνονται με δραστηριότητες που έχουν σαφή δομή. Παρατηρείται, για παράδειγμα, ότι ένα παιδί με δυσλεξία, μαθαίνει πιο εύκολα κάτι το οποίο συνδέεται άμεσα με έναν σαφή και ξεκάθαρο κανόνα (π.χ. γραμματικής).
Η οργάνωση, λοιπόν, του διαβάσματος ή της μελέτης στο σπίτι μπορεί να γίνει με ένα "πλάνο διαβάσματος", στο οποίο να υπάρχουν καθορισμένες ώρες μελέτης, συγκεκριμένα γνωστικά αντικείμενα και διαλείμματα και το οποίο να συντάσσεται εξατομικευμένα, σύμφωνα, δηλαδή, με τις ανάγκες του κάθε παιδιού. Το ''πλάνο'' βοηθά το παιδί να είναι πιο αποτελεσματικό στη μελέτη του καθώς νιώθει ότι η διαδικασία αυτή έχει μία εξέλιξη μέσα από συγκεκριμένα βήματα με αρχή, μέση και τέλος.
Παράλληλα, βάζοντας τα λεγόμενα "τικ" με το μολύβι του στο πλάνο ή κάποιο αυτοκόλλητο κάθε φορά που ολοκληρώνει ένα βήμα, υπάρχει η αίσθηση της ανταμοιβής ενώ, επίσης, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του να συνεχίσει και στα επόμενα βήματα εφόσον τα έχει καταφέρει μέχρι το εκάστοτε σημείο.
Άλλα οφέλη της οργάνωσης του διαβάσματος μέσω ενός "πλάνου" είναι ότι ενισχύεται η οργανωτικότητα του παιδιού, η αίσθηση της προτεραιοποίησης καθηκόντων αλλά και της αίσθησης της δημιουργικότητας. Ακόμη, η ίδια η επιτυχής ολοκλήρωση μίας δραστηριότητας ή, διαφορετικά, ενός "βήματος" στο πλάνο, λειτουργεί ως κίνητρο για τη συνέχεια σε επόμενο βήμα.
Επειδή ακριβώς ένα πλάνο διαβάσματος πρέπει να διαμορφώνεται εξατομικευμένα, ανάλογα με τις ανάγκες και την ιδιοσυγκρασία ενός παιδιού, δεν γίνεται παρά να αναφέρουμε ένα παράδειγμα πλάνου διαβάσματος, το οποίο όμως δεν μπορεί να εφαρμοστεί για οποιοδήποτε παιδί. Έστω, λοιπόν, ότι έχουμε έναν μαθητή Α΄ Γυμνασίου. Το πλάνο που θα μπορούσε να συνταχθεί εξαρτάται από την επιστροφή του από το σχολείο και τις εξωσχολικές του δραστηριότητες. Θα θεωρήσουμε ότι ξεκινά το διάβασμα στις 16:00: 16:00 Φτιάχνω το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας (ξεχωρίζω τα μαθήματα στα οποία έχω ασκήσεις ή διάβασμα ενώ τα βιβλία και τα τετράδια όσων δεν έχω κάποια εργασία τα τοποθετώ στην τσάντα) 16:05 Αρχαία Ελληνικά - σημειώνω τα σημεία που δυσκολεύομαι σε:
Εννοείται ότι, ανάλογα με την ποσότητα των εργασιών για το σπίτι θα πρέπει να υπάρχει μία ελαστικότητα στην ώρα / διάρκεια της μελέτης. Επίσης, σε όλα τα παραπάνω, φυσικά, τον πρώτο και τον τελευταίο ρόλο διαδραματίζει η γενικότερη υποστήριξη και θετική ενίσχυση από το περιβάλλον του παιδιού και, πιο συγκεκριμένα, από μέρους τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των γονέων.