Παπαφλέσσα 1, Λαμία, Ελλάδα
+30 2231034291 & +30 6986409700
Εγκεφαλικό Επεισόδιο

Το εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει προσωρινή ή μόνιμη παράλυση στη μια πλευρά του σώματος. Μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία, την όραση, τη μνήμη, τον λόγο και να προκαλέσει περαιτέρω επιπλοκές όπως μυϊκούς σπασμούς και πόνους. Για αυτούς τους λόγους οι άνθρωποι που έχουν βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να αντιμετωπίσουν δυσκολίες στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως το πλύσιμο, το ντύσιμο καθώς και στη διατήρηση του σπιτιού. Εργοθεραπεία σε ανθρώπους με Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο Ο εργοθεραπευτής αντιμετωπίζει τις φυσικές, γνωστικές και συναισθηματικές δυσκολίες


Κατά την εργοθεραπευτική αξιολόγηση, γίνεται εκτίμηση της λειτουργικότητας του ατόμου σε διάφορους τομείς της ζωής όπως ο τομέας της αυτό φροντίδας, όπου αξιολογείται το επίπεδο ανεξαρτησίας σε δραστηριότητες της καθημερινής ζωής που είναι απαραίτητες για την αυτό εξυπηρέτηση του ατόμου. Άλλες δεξιότητες που αξιολογούνται είναι οι κινητικές, όπου εκτιμάται η αδρή και λεπτή κινητικότητα, η ισορροπία και ο συντονισμός των κινήσεων Στόχοι της εργοθεραπευτικής παρέμβασης κατά την αποκατάσταση είναι το άτομο να διατηρήσει και σταδιακά να βελτιώσει τις δεξιότητες που δεν έχουν επηρεαστεί, να επαναφέρει τις λειτουργικές του ικανότητες όσο το δυνατόν πιο κοντά στο επίπεδο που ήταν πριν το εγκεφαλικό επεισόδιο, να αναπληρώσει τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζει.


Αποκατάσταση των άκρων: Οι θεραπευτές επικεντρώνονται στην ανάκτηση της λειτουργικότητας και κινητικότητας των άνω άκρων μέσω ασκήσεων και δραστηριοτήτων που βελτιώνουν τη δύναμη, τον συντονισμό και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες. Το άτομο πέρα από τα κινητικά προβλήματα θα αντιμετωπίσει και άλλα όπως μοναξιά, άγχος ίσως και κάποιας μορφής κατάθλιψη. Ένας ενήλικας εγκεφαλικού επεισοδίου συνήθως είναι λιγότερο κοινωνικός. Η εργοθεραπεία βελτιώνει γενικότερα τον έλεγχο του σώματος και του εγκεφάλου, ώστε να μπορέσει ομαλά να εγκλιματιστεί στη νέα συνθήκη, για να μπορέσει να συνεργαστεί κατάλληλα και να αντιμετωπίσει και ο ίδιος αποτελεσματικά το πρόβλημα.

Τέλος , η εργοθεραπεία είναι σε θέση να βελτιώνει τις ζωές των ασθενών, που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και να μειώνει τις πιθανότητες επιδείνωσης της κατάστασης τους.